Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Oι Λίβυοι αντάρτες ανακατέλαβαν το λιμάνι της Μπρέγκα

ΒΕΓΓΑΖΗ. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς οι Λίβυοι αντάρτες ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μπρέγκα. Την ίδια στιγμή και ενώ βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ κατεδίωκαν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι που υποχωρούσαν άτακτα από την περιοχή, η Ρωσία επέκρινε τις ΗΠΑ και όσες ακόμα χώρες έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ηγεσία των ανταρτών ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. «Οσοι αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των ανταρτών ως νόμιμη παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ μιας πλευράς στην εμφύλια αυτή διένεξη», υπογράμμισε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγες ώρες νωρίτερα δε, ο συνταγματάρχης Καντάφι χαρακτήριζε τους αντάρτες «άχρηστους προδότες» και απέρριπτε κατηγορηματικά ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη. Επισημαίνεται ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συνταγματάρχης Καντάφι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του.
«Ο κύριος όγκος των στρατευμάτων του Καντάφι υποχώρησε στη Ρας Λανούφ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σαμσιντίν Αμπντουλμολά, αναφερόμενος στο λιμάνι που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα. Ο κ. Αμπντουλμολά ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες του Καντάφι δεν έχουν ανατινάξει τους αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο από την περιοχή της Σύρτης στο λιμάνι της Μπρέγκα, πλην όμως παραδέχθηκε ότι το κέντρο της πόλης είναι ναρκοθετημένο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβασή του.
«Γνωρίζουμε ότι μερικές δεκάδες στρατιώτες του καθεστώτος κρύβονται σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο κέντρο», αποκάλυψε ο κ. Αμπντουλμολά. «Ελπίζουμε πως θα παραδώσουν τα όπλα τους προκειμένου να αποφευχθεί μια άνευ λόγου αιματοχυσία», κατέληξε ο ίδιος. Σύμφωνα δε με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οι αντάρτες κατευθύνονταν ήδη προς την κωμόπολη της Μπισρ, ανατολικά της Ρας Λανούφ. Η ανακατάληψη της Μπρέγκα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ισχυροποίηση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, δηλαδή της ηγεσίας των ανταρτών, διά της εμπορικής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης.


Νέα παρέμβαση Ζούμα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος ηγείται της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη, επανέλαβε χθες την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης. «Είναι γεγονός ότι η Λιβύη έχει ανάγκη μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ζούμα. «Ο λαός της Λιβύης, ωστόσο, είναι εκείνος που θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας», συνέχισε ο ίδιος. «Πρέπει, όμως, να έχουν αποφασιστεί οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτό θα συμβεί πριν ο συνταγματάρχης Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία», κατέληξε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου