Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«Παράθυρο» για παραμονή του Καντάφι

Ο Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να παραμείνει στη Λιβύη εάν τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, θέτοντας το σενάριο αυτό ως προϋπόθεση για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός έπειτα από πέντε μήνες συγκρούσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, θεωρούν ότι 
 
ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά εναπόκειται στον λιβυκό λαό να αποφασίσει κατά πόσον θα του επιτραπεί να παραμείνει στη Λιβύη. 
 
 
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελάτι Ομπέιντι δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί καμία συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. «Οι προτάσεις της Αφρικανικής Ενωσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν περιλαμβάνουν αιτήματα για αποχώρηση του Καντάφι», πρόσθεσε ο Ομπέιντι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ. O ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες ότι πιστεύει πως ένας συμβιβασμός μεταξύ των λίβυων εξεγερμένων και την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πιθανός και σημείωσε πως η υποστήριξη προς τη μία πλευρά της σύγκρουσης είναι κακή για τη Λιβύη. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση ευκαιριών για μια ειρηνική λύση... Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση για έναν συμβιβασμό. Κατά την άποψή μου αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, 18 αντικαθεστωτικοί αντάρτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν σε μάχες με δυνάμεις πιστές στον Καντάφι για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπρέγκα, σημαντικό λιμάνι για τις εξαγωγές πετρελαίου με αξιόλογες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου